Welke klachten behandelt de chiropractor?

Rug-en nekklachten

 

De chiropractor onderzoekt de wervelkolom, bekkenstand en een eventuele beenlengte verschil. Het is van belang om de oorzaak van de pijnklachten op te sporen. Een zenuwbeknelling kan pijn veroorzaken of tintelingen, doofheid en krachtverlies.

 

 Verhoogde spierspanning is meestal een symptoom van een aangepaste (compensatie) houding of zenuwbeknelling.

 

Daarom wordt geen massage toegepast, maar wervelcorrecties d.m.v. een speciale behandeltafel of d.m.v. een apparaat (Activator Chiropractic Technique). Daarnaast spierversterkende oefeningen om terugval te voorkomen.

 

hoofdpijn en migraine

 

Hoofdpijn & migraine

 

Pijn is te vergelijken met een sirene die loeit wanneer er brand uitbreekt. Het is een natuurlijk alarm dat waarschuwt voor een storing ergens in het lichaam. Pijn is vervelend en daarom nemen veel mensen medicijnen in om deze te verminderen. Wat zij daarbij niet beseffen, is dat medicijnen meestal niet de storingen wegnemen die de pijn veroorzaken. In plaats van de brand te blussen, zetten zij helaas de sirene uit.

 

Klachten die vaak samen gaan met hoofdpijn en migraine:

 

 • Nekpijn

 • Pijn als gevolg van whiplash

 • Aangezichtspijn

 • Kaakproblemen
  Jong en oud hebben wel eens last van hoofdpijn. Hoofdpijn kan zowel licht en van korte duur zijn, als chronisch. Er zijn verschillende vormen te onderscheiden zoals bv. spanningshoofdpijn en migraine. Hoofdpijn is op meerdere plaatsen te voelen, zoals in het voor- en achterhoofd, bij de slapen, boven één van de ogen of in het hele hoofd. Het kan het lichaam verzwakken en het functioneren ervan beïnvloeden. Pijn is een symptoom dat het lichaam uitzendt om te waarschuwen dat er ergens een stoornis is, die moet worden opgeheven. 

 • Oorzaken

  Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat door te veel lichamelijke en psychische spanningen de beweeglijkheid van de halswervels wordt beperkt. Hierdoor ontstaat irritatie van de zenuwen en verkramping van de spieren. Dit kan vernauwing van de bloedvaten tot gevolg hebben. De hersenen krijgen dan te weinig zuurstof en pijn is het signaal dat deze storing meldt. Een andere oorzaak is een verrekking in de nek door bv. een val, een verkeerde (slaap)houding of een verkeersongeval. Hierdoor wordt de normale stand van de halswervels verstoord.

 

Ischias en hernia

 

Met zijn specialistische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het  zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Door chiropractische behandelingen is een hernia in de meeste gevallen uitstekend te verhelpen. Met corrigerende behandelingen kan een verdere beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden.

 

Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht. Het doel van de correctie is de pijn te verlichten en de kans op een hernia-operatie aanzienlijk te verminderen. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controle behandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiënt optimale bewegingsvrijheid. Het woord “hij” dat in de tekst naar “chiropractor” verwijst, kan ook als “zij” worden gelezen.

 


Voorkom een hernia

 

 • Belast de rug niet onnodig tijdens zwaar lichamelijk werk.

 • Til en buk voorzichtig. Zorg bij het optillen van een voorwerp dat de rug recht is. Zak dan door de knieën en houd het voorwerp zo dicht mogelijk tegen het lichaam aan. Probeer hierbij draaien vanuit het middel te voorkomen.

 • Laat de chiropractor de wervelkolom op afwijkingen controleren voordat u een inspannend trainingsprogramma start. Op deze wijze kan vermeden worden dat al bestaande blessures verergeren.

 • Vermijd onafgebroken zitten. In de zithouding oefent het lichaamsgewicht immers druk uit op de onderste tussenwervelschijven. Las geregeld een pauze in en doe dan rekoefeningen.

 • Gebruik auto- en bureaustoelen die de lage rug voldoende steun bieden.

 • Doe regelmatig oefeningen die de rug- en buikspieren versterken. De chiropractor kan daarvoor verschillende oefeningen aanbevelen.

 


Lasertherapie is pijnloos en zeer effectief tegen pees- en gewrichtsontstekingen.