Wat is Chiropractie

De chiropractor corrigeert wervel- en bekkenscheefstanden zodat zenuwbeknellingen worden verholpen.

Door verkeerd tillen, sportblessures of valpartijen kunnen wervelscheefstanden ontstaan die direct of geleidelijk pijnklachten gaan veroorzaken. Tijdens of na de zwangerschap kan een bekkenscheefstand ontstaan. Een bekkeninstabiliteit herstelt meestal vanzelf i.c.m. bekkenfysiotherapie, maar de bekkenscheefstand blijft zodat later ook rugklachten kunnen ontstaan.

Zenuwbeknelling


Geschiedenis chiropractie

 

Chiropractie is in 1895 ontstaan in de VS. Daniel Palmer is de grondlegger. Zijn zoon BJ Palmer heeft verschillende chiropractie scholen opgezet begin 1900. Ondertussen heeft de VS bijna 50,000 chiropractoren en 12 universitaire opleidingen.

B.J. Palmer had baanbrekend werk verricht: hij schreef s’nachts chiropractie boeken, overdag behandelde hij zijn patienten en besteed veel tijd in het verder ontwikkelen van de chiro-practie. Ook zijn vrouw, Mabel, was actief als anatomie docent.

 

In 1910 had BJ Palmer al rontgendiagnostiek toegevoegd aan de chiropractie opleiding. Daarnaast heeft hij ook een zogenaamde “nervoscope”ontwikkelt.  Dit is een handzaam apparaat dat langs de wervelkolom glijdt  als een soort scan. Zenuwirritaties kunnen hiermee worden opgespoord.

 

Chiropractie Behandelingen

 

Veel mensen denken dat chiropractoren “bottenkrakers” zijn. Dit woord is gebaseerd op het geluid dat ontstaat bij een van de vele behandeltechnieken. Tijdens de behandelingen ontsnapt gas uit het wervelgewricht en hierdoor ontstaat een“krakend” geluid. Deze behandelingen zijn veilig en nauwelijks pijnlijk.

 Er zijn ook lichte behandel technieken en behandelingen waarbij speciale behandelbanken of apparatuur worden toegepast. De behandeltechnieken zijn de afgelopen 30 jaren flink uitgebreid naar ruim 20 technieken. De meeste chiropractoren gebruiken een combinatie van technieken afhankelijk van de aard van de klachten.

Voor meer info. kunt u kijken op de pagina behandeltechnieken.

Rontgenfoto’s worden regelmatig opgevraagd bij het ziekenhuis om de constateringen te bevestigen.

 

Wetenschappelijk onderzoek

 Onderzoek naar effectiviteit chiropractie Het meest uitgebreide onderzoek is gedaan in Nieuw-Zeeland in 1979, genaamd The commission’s 377-page report.

De conclusie was dat chiropractoren de enige therapeuten zijn, die door hun gedegen opleiding voldoende zijn uitgerust om op veilige wijze wervelkolomcorrecties uit te voeren.

In 1990 heeft de Engelse Medical Research Council een onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat chiropractie effectiever blijkt te zijn bij rugklachten dan fysiotherapie. De resultaten waren ook van langere duur. Het onderzoek is gepubliceerd in de British medical Journal.

De voormalige CZ groep (Algemeen ziekenfonds voor de mijnstreek) heeft in de jaren 90 een onderzoek verricht in een chiropractie praktijk in Heerlen. Hieruit bleek

het volgende:

 

-Bij patiënten die niet langer dan een jaar klachten heeft ondervond 90% verlichting.

-Bij klachten ouder dan 10 jaren ondervond 75% aanzienlijke verlichting.


Lasertherapie is pijnloos en zeer effectief tegen pees- en gewrichtsontstekingen.